jan 17
2022

Voortaan is er op elke eerste donderdag van de maand tussen 13.30 uur en 16.30 uur een LEIFzitdag in LDC Allegro, Volkslaan 302 in Menen. Dit op afspraak via 056 52 72 62 (bereikbaar elke werkdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30)

contactpersoon: Mevr. Evelien Vanheesbeke, referentiepersoon voorafgaande zorgplanning.

 

dec 06
2021
Dank aan alle sportievelingen die de 10de editie van de kerstloop in Brugge op vrijdag 3 december meeliepen voor LEIF!
 
 
jan 09
2022

Vanuit Kom op tegen Kanker werd beslist om patiëntenactiviteiten voorlopig op te schorten t.e.m. 15/02/2022 ter bescherming van patiënten en lotgenoten.

Hier vind je een overzicht per locatie met de aankondigingen van de komende praatcafés dd voorjaar 2022 (na 15/02) die bedoeld zijn ter ondersteuning van patiënten en naasten.

 

 

 

  

 


 

 

dec 05
2021

02-12-2021

Mensen met vragen omtrent waardig levenseinde en voorafgaande zorgplanning uit de regio Knokke-Heist kunnen op afspraak terecht op een LEIFzitdag in het Sociaal Huis te Heist, elke 2e dinsdag van de maand tussen 13u30 en 16u en op een LEIFzitdag in het kantoor Knokke, E.Verheyestraat 3, elke 4de woensdag van de maand van 16u tot 18u.

Een waardig levenseinde met respect voor iedereen
Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat plan je veel. Dat je plannen kunt maken in het licht van toekomstig sterven komt echter niet in je op of je schuift het bewust voor je uit. Voor later. Maar misschien word je opeens geconfronteerd met gezondheidsproblemen.
Denk tijdig na, informeer je en plan het nodige rond waardige levenseindezorg: Wat zijn mijn rechten als patiënt? Wat als ik na een verkeersongeval in een onomkeerbare coma terecht kom? Wat is euthanasie en kan dit altijd? Wat als ik dement of wilsonbekwaam ben? Wat is palliatieve zorg? Welke documenten zijn er zoal?
LEIF -LevensEinde InformatieForum- informeert en sensibiliseert in Vlaanderen de burgers op open en correcte wijze omtrent waardige levenseindezorg. Via individuele informatieve dienstverlening (gratis) en voordrachten. Daarnaast is er ook voor zorgverleners en patiënten een uitgebouwde medische dienstverlening.
LEIF stelt daarbij de zelfbeschikking van de burger en de patiënt centraal.
LEIFzitdagen in Knokke-Heist
Elke 2de dinsdag van de maand tussen 13u30 en 16u kan je langskomen in Heist (Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1) en elke 4de woensdag van de maand van 16u tot 18u in Knokke (Kantoor Knokke, E. Verheyestraat 3). Deskundige medewerkers helpen je doorheen al je vragen en maken je wegwijs in de documenten of helpen bij het concreet invullen er van.
De dienstverlening is op afspraak via 050 53 09 00 (bereikbaar elke werkdag van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 16u).

 

 

 

 

  

 


 

 

aug 21
2021

www.oostende.be/palliatief-symposium

LEIF werkt mee aan het palliatief symposium in Oostende op zaterdag 18 september. De Grote Post vormt het decor van een symposium rond het thema 'Menswaardig sterven aan zee'. Stad Oostende neemt dit initiatief in samenwerking met een aantal partners in palliatieve zorg. Het symposium heeft de bedoeling om bij zowel zorgprofessionals als het brede publiek de blik te verruimen rond het thema, dat helaas nog vaak in een taboesfeer zit.

Palliatieve zorg als ethisch vraagstuk
Elk levenseinde is een uiterst individueel verhaal. De dood maakt deel uit van het leven, toch blijft dit voor veel mensen moeilijk bespreekbaar. De palliatieve zorg is hierin een belangrijke schakel.

Want al hebben veel mensen de dood voor ogen wanneer ze het begrip palliatief horen, toch legt het nét de nadruk op het leven door de laatste levensfase draaglijk en kwaliteitsvol te maken voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving.
Heel wat diensten informeren, en bieden steun, opvang, zorg en begeleiding. Het symposium stelt deze dienstverlening voor aan het publiek door ook dieper in te gaan op de vele ethische aspecten die samen gaan met palliatieve zorg. Thema's zoals therapeutische hardnekkigheid, zorgafhankelijkheid, zelfbeschikking, euthanasie....

Doodgewoon sterven
Het symposium gaat deze keer ook dieper in op het thema 'menswaardig begraven'. Voor meer en meer mensen is het klassieke afscheid ontoereikend. Mensen gaan op zoek naar nieuwe en alternatieve rituelen. In onze superdiverse samenleving is het ook cruciaal om culturele verschillen rond het levenseinde te integreren.

Last days
Op het symposium komt fotografe Lieve Blancquaert vertellen over haar ‘Last days’-project. Aan de hand van haar foto's wil ze oud worden en sterven uit de taboesfeer halen door mensen bij hun levenseinde op een waardige manier in beeld te brengen. Zij is het gezicht van dit symposium.

Programma
In de voormiddag wordt een programma voor professionals voorzien. 's Namiddag is iedereen welkom die geïnteresseerd is in het thema. Jan Knudde, nethoofd Radio 1, is de moderator van de dag.

Voor dit symposium werkt Stad Oostende samen met verschillende partners: Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende, Palliatieve Eenheid AZ-Damiaan, Palliatief Supportteam AZ-Sint-Jan campus Serruys, het Palliatief Dagcentrum De Kust, Leif vzw.

PROGRAMMA

Ochtendprogramma voor professionals (10.00-12.30 uur)

Verwelkomingswoord door Natacha Waldmann, schepen van Zorg
Inleiding en voorstelling organisaties
Zorgmogelijkheden in Oostende
Cijfers - door Bart Vanoeteren, coördinator palliatieve Zorg Westhoek-Oostende
'Pijnbestrijding bij palliatieve patiënten: zoeken naar verbinding bij diversiteit'
'Hoe waardig is sterven door te stoppen met eten en drinken?' - Ethische vraagstukken - An Ravelingien ' Beleidscoördinator ethiek en patiëntenbegeleiding AZ Delta'
Vragenrondje

Middagprogramma (14.00 - 16.30 uur)

Het middagprogramma is open voor alle geïnteresseerden.

Inleiding en voorstelling organisatie
Zorgmogelijkheden in Oostende
'Hoe waardig is sterven door te stoppen met eten en drinken?' - Ethische vraagstukken - An Ravelingien ' Beleidscoördinator ethiek en patiëntenbegeleiding AZ Delta'.
'Doodgewoon sterven' door Greet Thielens, 'alternatieve' begrafenisondernemer
Lieve Blancquaert: Last days
Vragenrondje
Jan Knudde, nethoofd Radio 1, is de moderator van de dag.

Schrijf je digitaal in (of telefonisch via 059/40 20 46) 

 

 

  

 


 

 

 
jan 31
2021

1-02-2021

Luc Coorevits was 36 jaar lang de directeur van Behoud de begeerte. Tot nu. Hij houdt er vervroegd mee op omdat Alzheimer zijn hoofd is binnengedrongen. Hij stelt: "Alzheimer ontmenselijkt je geleidelijk aan". Al heeft hij daar 'een oplossing' voor: "Ik ga het niet zo ver laten komen. Ik ga die ontmenselijking niet toestaan. We hebben de mogelijkheid om daaraan te ontsnappen en dat ga ik dan ook doen", vertelt hij over zijn keuze voor euthanasie. Radio 1 bracht zijn verhaal:

https://radio1.be/alzheimer-ontmenselijkt-je-geleidelijk-aan-maar-ik-ga-het-niet-zo-ver-laten-komen?fbclid=IwAR3vuN2WI7nHcGlM2ovUM3cVtqMOQ5H6ITY_KqddH7ndUGr7vSGc1gt4tG0

Het interview met Luc Coorevits herbeluisteren: https://radio1.be/wat-raakt-luc-coorevits
 

 

 

  

 


 

 

feb 18
2021

19-02-2021

In deze coronaperiode biedt Kom Op Tegen Kanker enkele online workshops aan ter ondersteuning van patiënten en naasten.

Voor wie van dichtbij of veraf met kanker geconfronteerd wordt, zullen de komende maanden nog steeds zorgen voor gepieker, extra stress, angsten of gevoelens van eenzaamheid. Normaal bieden de zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker een luisterend oor in verschillende ziekenhuizen of ondersteunen ze lokaal praatcafés en koffiemomenten. Daar KOTK dit nu niet meer kan aanbieden, zetten ze in tussen tijd in op onderstaande activiteiten.
• Elke maand organiseren ze een online praatcafé rond een bepaald thema. Alle info: www.komoptegenkanker.be/wat-we-doen/zorg/komende-praatcafes-koffiemomenten 
• Elke laatste donderdag van de maand is er nu ook een online workshop Look good, feel better. Alle info: https://www.allesoverkanker.be/activiteiten/online-workshop-look-good-feel-better-1?activity=20972_1
• Verder blijven ze ook de individuele wandel-, raam- en belbabbels aanbieden tussen een patiënt/naaste en een van onze zorgvrijwilligers. Alle info: www.komoptegenkanker.be/babbel-met-een-zorgvrijwilliger