apr 22
2022
Op vrijdag 26 november 2021 kon Tafelen voor LEIF niet doorgaan door corona. Het event werd verplaatst naar vrijdag 20 mei. Je kan nog steeds reserveren om deel te nemen aan deze benefiet ten voordele van de werking van LEIF West-Vlaanderen. Dit bij Paula Christiaens via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0478 53 15 57.
 
MENU
Ontvangst met Cava Mistinguett Brut/fruitsap vergezeld van culinair wachtbordje:
Ceviche van wilde zalm/gel van dille/peterselieolie
***
Soepje van Mechelse asperges met versnipperd bieslook
***
Op vel gepocheerde heekfilet/coulis van bladspinazie/groene asperge
***
Traag gegaarde diamanthaas/sausje van rozemarijn/Provençaals groentetaartje/pommes dauphine
***
Bonbon van karamel/biscuit/crumble/framboos
***
Koffie/thee met versnaperingen
Prijs inclusief wijnen, bieren, water en frisdranken: 78 euro pp
 
In deze editie komt het Provinciale Team Uitklaren Levenseindevragen aan bod. LEIFarts Luc Proot en LEIFnurse Ria Depauw geven ons toelichting, met inzichten vanuit hun bijzondere praktijk.
 
 

 

mei 02
2022
http://laatsteloodjes.be is een nieuw platform van de huizenvandeMens in West-Vlaanderen dat de verschillende facetten van de dienstverlening rond het levenseinde en afscheid bundelt op een overzichtelijke manier. Je vindt er inspiratie, aanknopingspunten, doorverwijzingen en tips. Alles wat je nodig hebt om (zo) voorbereid (mogelijk) afscheid te nemen.
 
Niemand ontkomt aan afscheid nemen. Afscheid van een ander, afscheid van je eigen leven. Toch gaan mensen hier vaak onbeholpen en onzeker mee om. De vertrouwdheid met afscheid nemen en sterven is verloren gegaan.
 
Om mensen vertrouwder en vaardiger met afscheid te leren omgaan ontwikkelde het huisvandeMens het platform ‘Laatste loodjes’: http://laatsteloodjes.be. Hier wordt op elke mogelijke situatie ingegaan: je eigen wensen bij het levenseinde regelen, een acute stervenswens, een rouwproces...Het platform speelt in op behoeften of beleving en biedt handvatten, zowel voor particulieren als voor professionals.
 
De situatie waarin mensen verkeren kan divers zijn. Misschien helpt het om te praten. Misschien wil men gewoon informatie. Misschien zoekt iemand net dat perfecte boek om in gesprek te gaan met de kinderen. Misschien brengt het neerschrijven van zijn of haar levensverhaal een stuk rust en vrede voor iemand. Elk situatie, elke persoon is anders. De dienstverlening van het huisvandeMens is dan ook maatwerk.
 
Vandaag zoeken mensen volop nieuwe manieren van zingeven en ‘omgaan met’. In deze zoektocht wil het huisvandeMens een ankerpunt bieden. Zodat het einde van het leven evenveel zorg krijgt als het begin. Zodat die laatste loodjes eindelijk wat minder zwaar wegen.
jan 17
2022

Voortaan is er op elke eerste donderdag van de maand tussen 13.30 uur en 16.30 uur een LEIFzitdag in LDC Allegro, Volkslaan 302 in Menen. Dit op afspraak via 056 52 72 62 (bereikbaar elke werkdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 16u30)

contactpersoon: Mevr. Evelien Vanheesbeke, referentiepersoon voorafgaande zorgplanning.
 
Op donderdag 10 februari 2022 stelde een tevreden LEIFteam de LEIFzitdag voor aan de per, in aanwezigheid van een aantal lokale betrokkenen.
 
LEIFzitdag Menen opstart

 

dec 06
2021
Dank aan alle sportievelingen die de 10de editie van de kerstloop in Brugge op vrijdag 3 december meeliepen voor LEIF!
 
 
dec 05
2021

02-12-2021

Mensen met vragen omtrent waardig levenseinde en voorafgaande zorgplanning uit de regio Knokke-Heist kunnen op afspraak terecht op een LEIFzitdag in het Sociaal Huis te Heist, elke 2e dinsdag van de maand tussen 13u30 en 16u en op een LEIFzitdag in het kantoor Knokke, E.Verheyestraat 3, elke 4de woensdag van de maand van 16u tot 18u.

Een waardig levenseinde met respect voor iedereen
Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat plan je veel. Dat je plannen kunt maken in het licht van toekomstig sterven komt echter niet in je op of je schuift het bewust voor je uit. Voor later. Maar misschien word je opeens geconfronteerd met gezondheidsproblemen.
Denk tijdig na, informeer je en plan het nodige rond waardige levenseindezorg: Wat zijn mijn rechten als patiënt? Wat als ik na een verkeersongeval in een onomkeerbare coma terecht kom? Wat is euthanasie en kan dit altijd? Wat als ik dement of wilsonbekwaam ben? Wat is palliatieve zorg? Welke documenten zijn er zoal?
LEIF -LevensEinde InformatieForum- informeert en sensibiliseert in Vlaanderen de burgers op open en correcte wijze omtrent waardige levenseindezorg. Via individuele informatieve dienstverlening (gratis) en voordrachten. Daarnaast is er ook voor zorgverleners en patiënten een uitgebouwde medische dienstverlening.
LEIF stelt daarbij de zelfbeschikking van de burger en de patiënt centraal.
LEIFzitdagen in Knokke-Heist
Elke 2de dinsdag van de maand tussen 13u30 en 16u kan je langskomen in Heist (Sociaal Huis, Kraaiennestplein 1) en elke 4de woensdag van de maand van 16u tot 18u in Knokke (Kantoor Knokke, E. Verheyestraat 3). Deskundige medewerkers helpen je doorheen al je vragen en maken je wegwijs in de documenten of helpen bij het concreet invullen er van.
De dienstverlening is op afspraak via 050 53 09 00 (bereikbaar elke werkdag van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 16u).

 

 

 

 

  

 


 

 

aug 21
2021

www.oostende.be/palliatief-symposium

LEIF werkt mee aan het palliatief symposium in Oostende op zaterdag 18 september. De Grote Post vormt het decor van een symposium rond het thema 'Menswaardig sterven aan zee'. Stad Oostende neemt dit initiatief in samenwerking met een aantal partners in palliatieve zorg. Het symposium heeft de bedoeling om bij zowel zorgprofessionals als het brede publiek de blik te verruimen rond het thema, dat helaas nog vaak in een taboesfeer zit.

Palliatieve zorg als ethisch vraagstuk
Elk levenseinde is een uiterst individueel verhaal. De dood maakt deel uit van het leven, toch blijft dit voor veel mensen moeilijk bespreekbaar. De palliatieve zorg is hierin een belangrijke schakel.

Want al hebben veel mensen de dood voor ogen wanneer ze het begrip palliatief horen, toch legt het nét de nadruk op het leven door de laatste levensfase draaglijk en kwaliteitsvol te maken voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving.
Heel wat diensten informeren, en bieden steun, opvang, zorg en begeleiding. Het symposium stelt deze dienstverlening voor aan het publiek door ook dieper in te gaan op de vele ethische aspecten die samen gaan met palliatieve zorg. Thema's zoals therapeutische hardnekkigheid, zorgafhankelijkheid, zelfbeschikking, euthanasie....

Doodgewoon sterven
Het symposium gaat deze keer ook dieper in op het thema 'menswaardig begraven'. Voor meer en meer mensen is het klassieke afscheid ontoereikend. Mensen gaan op zoek naar nieuwe en alternatieve rituelen. In onze superdiverse samenleving is het ook cruciaal om culturele verschillen rond het levenseinde te integreren.

Last days
Op het symposium komt fotografe Lieve Blancquaert vertellen over haar ‘Last days’-project. Aan de hand van haar foto's wil ze oud worden en sterven uit de taboesfeer halen door mensen bij hun levenseinde op een waardige manier in beeld te brengen. Zij is het gezicht van dit symposium.

Programma
In de voormiddag wordt een programma voor professionals voorzien. 's Namiddag is iedereen welkom die geïnteresseerd is in het thema. Jan Knudde, nethoofd Radio 1, is de moderator van de dag.

Voor dit symposium werkt Stad Oostende samen met verschillende partners: Palliatieve Zorg Westhoek-Oostende, Palliatieve Eenheid AZ-Damiaan, Palliatief Supportteam AZ-Sint-Jan campus Serruys, het Palliatief Dagcentrum De Kust, Leif vzw.

PROGRAMMA

Ochtendprogramma voor professionals (10.00-12.30 uur)

Verwelkomingswoord door Natacha Waldmann, schepen van Zorg
Inleiding en voorstelling organisaties
Zorgmogelijkheden in Oostende
Cijfers - door Bart Vanoeteren, coördinator palliatieve Zorg Westhoek-Oostende
'Pijnbestrijding bij palliatieve patiënten: zoeken naar verbinding bij diversiteit'
'Hoe waardig is sterven door te stoppen met eten en drinken?' - Ethische vraagstukken - An Ravelingien ' Beleidscoördinator ethiek en patiëntenbegeleiding AZ Delta'
Vragenrondje

Middagprogramma (14.00 - 16.30 uur)

Het middagprogramma is open voor alle geïnteresseerden.

Inleiding en voorstelling organisatie
Zorgmogelijkheden in Oostende
'Hoe waardig is sterven door te stoppen met eten en drinken?' - Ethische vraagstukken - An Ravelingien ' Beleidscoördinator ethiek en patiëntenbegeleiding AZ Delta'.
'Doodgewoon sterven' door Greet Thielens, 'alternatieve' begrafenisondernemer
Lieve Blancquaert: Last days
Vragenrondje
Jan Knudde, nethoofd Radio 1, is de moderator van de dag.

Schrijf je digitaal in (of telefonisch via 059/40 20 46)