27-08-2018

LEIF West-Vlaanderen verstevigt samenwerking met apothekers via wobbler-actie rond waardig levenseinde

Het levenseinde informatieforum -kortweg LEIF- informeert, sensibiliseert en zorgt al sinds 5 jaar in West-Vlaanderen op open en correcte wijze rond een waardig levenseinde. Zelfbeschikking en respect voor de wil van de patiënt staan hierbij centraal.

Medewerkers in de LEIFpunten verstrekken uitleg op maat aan burgers over keuzemogelijkheden en bijhorende documenten en helpen bij het invullen van voorafgaande wilsverklaringen. Het gaat daarbij over patiëntenrechten, palliatieve zorg, euthanasie, orgaandonatie,.. Via deze individuele dienstverlening bekomen mensen de juiste informatie en wettelijke documenten voorafgaande zorgplanning. Er zijn ook LEIFartsen en LEIFmedewerkers medische dienstverlening die luisteren naar patiënten, hun familie en zorgverleners en vragen beantwoorden.

Daarnaast wil LEIF, en zeker LEIF in West-Vlaanderen, de gehele bevolking sensibiliseren om tijdig na te denken over waardige levenseindezorg en het nodige te plannen. LEIF wil mensen bewust maken van de noodzaak om over correcte informatie en wettelijke documenten te beschikken.

Om de burger beter te bereiken heeft LEIF over heel Vlaanderen een samenwerking opgezet met het Vlaams Apothekers Netwerk, dit met het oog op het verspreiden van het ‘LEIFplan waardige Levenseindezorg’ onder de bevolking. Het LEIFplan beschrijft in een notendop hoe je met je eigen leven(seinde) kan omgaan wanneer je met een belangrijk gezondheidsprobleem wordt geconfronteerd en bevat alle wettelijke voorafgaande wilsverklaringen nav de euthanasiewet, wet palliatieve zorg en patiëntenrechtenwet. Deze brochure is al een tijdje kosteloos verkrijgbaar bij alle (2685) apotheken in Vlaanderen.

Het opvragen van het LEIFplan is een belangrijke stap in het nadenken en het voorafgaandelijk invullen van documenten die met het levenseinde te maken hebben. Maar mensen weten soms niet dat ze bij hun apotheker het LEIFplan kunnen verkrijgen. Daarom creëerde LEIF in West-Vlaanderen een zogenaamde ‘wobbler’ die in het oog zal springen bij de bezoekers in de apotheek. Als bijkomend sensibilisatie-instrument afficheert de wobbler: “Vraag hier je LEIFplan waardige levenseindezorg en de folder met de LEIFdienstverlening in je buurt”. Wobblers, ook wiebelaars genoemd, zijn echte aandachtstrekkers en op vele manieren inzetbaar. De wobbler kan gehangen worden aan een folderrek, aan een toonbank,…

André Van Nieuwkerke, voorzitter LEIF West-Vlaanderen: “Dankzij de West-Vlaamse Apothekersvereniging kon LEIF West-Vlaanderen deze wobblers en ook folders met de LEIFdienstverlening in de provincie verspreiden in elke apotheek waar er een LEIFpunt in de buurt is. 250 apotheken afficheren nu de wobbler, in 18 steden en gemeenten. Zo brengen we samen in West-Vlaanderen waardige levenseindezorg extra onder de aandacht. Met de wobbler-actie willen we de samenwerking tussen het Vlaams Apothekersnetwerk en ook de West-Vlaamse Apothekersvereniging en LEIF op vlak van sensibilisatie waardig levenseinde verstevigen.”

Ann Verschingel, apotheker in Brugge en lid van de West-Vlaamse apothekersvereniging: “Als huisapotheker bouwen we een vertrouwensrelatie op met de mensen. We zijn begaan met hun gezondheid en welzijn. De zorg om de patiënten gaat veel verder dan het afleveren van de juiste geneesmiddelen en het verstrekken van het juiste advies voor het gebruik ervan. Door het laagdrempelig karakter van de apotheek kunnen wij een belangrijke rol spelen in het correct informeren rond preventie of levensstijl, dus ook bij vragen over het levenseinde. In dergelijke situaties beroep kunnen doen op correcte informatie en kunnen doorverwijzen naar de juiste instantie is zowel voor de patiënt als voor de apotheker een geruststelling. Samenwerking met verschillende partners in de gezondheidszorg komt de mens ten goede.”

Contact:

  André Van Nieuwkerke
     voorzitter LEIF West-Vlaanderen
   0486 14 74 54
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.