jan 18
2019

04-12-2018

Mensen uit de regio Tielt kunnen vanaf januari 2019 met vragen rond het levenseinde en voorafgaande zorgplanning terecht op een LEIFzitdag in het Dienstencentrum ’t Vijverhof, Kortrijkstraat 68 in Tielt. Dit elke derde dinsdag van de maand van 9 uur tot 12 uur. Een afspraak maken kan via T 051 40 26 46.

 


LEIF (LevensEinde InformatieForum) informeert, sensibiliseert en zorgt in West-Vlaanderen op open en correcte wijze rond een waardig levenseinde. Zelfbeschikking en respect voor de wil van de patiënt staan daarbij centraal. 
LEIF West-Vlaanderen bouwt stelselmatig haar dienstverlening uit met LEIFpunten en -zitdagen verspreid over heel de provincie, nu ook met een zitdag in Tielt. Hiermee krijgt het LEIFpunt Roeselare er een zitdag bij.

André Van Nieuwkerke, voorzitter LEIF West-Vlaanderen: “LEIF wil jong en minder jong doen nadenken en plannen rond waardig levenseinde: Wat zijn mijn rechten als patiënt? Wat als ik na een verkeersongeval in een onomkeerbare coma terecht kom? Wat is euthanasie en wanneer heb ik daar recht op? Wat als ik wilsonbekwaam word? Wat is palliatieve zorg? Welke documenten zijn belangrijk? LEIF wil de informatiearmoede omtrent waardig levenseinde lenigen en dicht bij de bevolking staan, vandaar dat wij vanuit verschillende punten in de provincie opereren. Vanaf januari bieden wij een informatieve dienstverlening aan vanuit Dienstencentrum ’t Vijverhof in Tielt.” 

Pascale Baert, voorzitter OCMW Tielt: “We merken steevast een duidelijke honger naar kennis van de burger bij lezingen of infosessies rond levenseinde en voorafgaande zorgplanning. Hoewel deze initiatieven zeer zinvol zijn, bieden ze niet het juiste kader om gerichte en persoonlijke vragen te stellen. Om deze duidelijke roep naar laagdrempelige en kwalitatieve informatieverstrekking rond het levenseinde te kunnen bieden aan de Tieltenaar hebben we een samenwerking met LEIF gesloten en zijn we op zoek gegaan naar vrijwilligers die we gevonden hebben in Johan Latruwe en Annie Degroote. Maar al te vaak hoor je misvattingen over het wettelijke kader of verhalen van mensen die niet tijdig bepaalde stappen ondernamen uit onwetendheid. De enige bedoeling van deze zitdag wordt dus mensen correct informeren over alle mogelijkheden zodat ze zelf een weloverwogen en bewuste keuze met kennis van zaken kunnen maken. Er bestaat in het debat rond levenseinde geen pasklaar antwoord. Zelfbeschikking is hier het sleutelwoord en correcte informatie is hiervoor de absolute voorwaarde."

Elke derde dinsdag van de maand kan je langskomen tussen 9 uur en 12 uur in het Dienstencentrum ’t Vijverhof, Kortrijkstraat 68 in Tielt. Dit op afspraak via 051 40 26 46, bereikbaar elke werkdag. Een deskundig informatiemedewerker van LEIF staat in voor de permanentie van de zitdag in Tielt en helpt je doorheen alle vragen en maakt je wegwijs in een aantal documenten. De eerste zitdag is op dinsdag 15 januari. 

Patiënten, hun familie en hun artsen met vragen rond het levenseinde kunnen  terecht bij het medisch team West-Vlaanderen, via tel 0471 83 90 10 (bereikbaar elke werkdag van 10u tot 12u) of via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Een afspraak maken kan ook via de informatiemedewerker in Tielt. Medische consultaties kunnen momenteel enkel in Brugge en Oostende.

Contact:

  André Van Nieuwkerke
     voorzitter LEIF West-Vlaanderen
   0486 14 74 54
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

leifzitdag tielt

 

Op de foto van links naar rechts:
Erik Swaenepoel, coördinator LEIFpunt Roeselare – Johan Latruwe, vrijwillig informatiemedewerker LEIFzitdag Tielt – Annie Degroote, vrijwillig informatiemedewerker LEIFzitdag Tielt - Pascale Baert, voorzitter OCMW Tielt – André Van Nieuwkerke, voorzitter LEIF West-Vlaanderen