nov 19
2018
Datum: 12/02/2018
Bron: Het Nieuwsblad

Kortrijk organiseert voor het eerst zitdagen over het levenseinde. Het initiatief ontstond in Brugge. “Er komen meer en meer vragen. De eerste sessie is al bijna volgeboekt”, zegt Bart Denys van De Zonnewijzer.
Wat wij willen, is dat er tijdig wordt nagedacht over het levenseinde
“We krijgen meer en meer vragen over het levenseinde”, zegt Bart Denys van dienstencentrum De Zonnewijzer in Kortrijk. Vanaf dinsdag 23 januari is er maandelijks een sessie in het centrum. Inwoners kunnen er vooral terecht voor individuele informatie.
“Wij zijn koploper in de wereld wat deze problematiek betreft, maar helaas staan ons omringende landen als Frankrijk en Duitsland bijvoorbeeld nog niet zover. Toch is dit belangrijk”, zegt André Van Nieuwkerke, voorzitter van Leif Brugge. Leif staat voor Levenseinde Informatie Forum.
“Waardig sterven houdt iedereen van ons bezig”, zegt Van Nieuwkerke. “Het liefst hebben we dat het in een oogwenk voorbij is, zonder pijn. Helaas is dat voor een op de twee niet het geval. Daarom is het goed om te praten over het levenseinde, niet alleen voor wie oud is, maar het kan evengoed voor een jong iemand. Die kan slachtoffer worden van een verkeersongeval bijvoorbeeld, of in een zware coma belanden.”
Leif is er niet om te overtuigen euthanasie toe te passen, noch om iemand iets op de mouw te spelden.
“Wat wij willen, is dat er tijdig wordt nagedacht over het levenseinde”, verduidelijkt Van Nieuwkerke. “Wij zijn daarbij laagdrempelig en neutraal. We geven de nodige informatie. Die kan best nuttig zijn. Beslissingen over het levenseinde neem je niet zomaar. Welke documenten moeten worden ingevuld? Wat is palliatieve zorg eigenlijk? Wij helpen ook bij medische adviezen. Dan verwijzen we naar een arts.”
Leif wordt in Kortrijk een gedragen initiatief. Er is een partnerschap met het Huis van de Mens in Kortrijk, met het netwerk palliatieve zorg Zuid-West-Vlaanderen en met de mutualiteiten. Medische consultaties kunnen nog niet in Kortrijk. “Wij organiseren vanaf 23 januari een maandelijkse zitdag in dienstencentrum De Zonnewijzer”, zegt OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “Dit zijn individuele afspraken. Het zelfbeschikkingsrecht van de burger en de patiënt staat centraal. Iedereen beslist zelf wat hij of zij met de informatie doet.”
Er zijn Leifpunten in Brugge, Oostende en Roeselare. Nu komt Kortrijk erbij. Leif werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers. “De eerste zitdag in Kortrijk is al bijna volgeboekt”, zegt Bart Denys. “Indien nodig breiden we de zitdag uit.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180111_03293121