Beste sympathisanten,

Terwijl het onwaardig sterven nog steeds een actueel thema is, zowel in Oekraïne, Gaza, talrijke Afrikaanse landen als op de Middellandse Zee, blijft LEIF in West-Vlaanderen het waardig sterven koesteren als uiting van menselijke omarming en solidariteit.

In de ogen van toxische leiders en monotheïstische religies staat zelfbeschikking bij levenseindezorg gelijk aan ontsnappen aan het totalitaire denken. In die zin is het recent verschenen boek 'Operatie Kerk' van Walter Van Steenbrugge een eyeopener.

In 2023 viert LEIF in Mechelen zijn 20-jarig bestaan met lezingen over het versterken van de burger als toekomstige patiënt. Ter gelegenheid hiervan wordt ook een postuum eerbetoon gebracht aan de Gentse moraalfilosoof en professor Hugo Van den Enden met een heruitgave van zijn baanbrekende boek 'Ons levenseinde humaniseren'.

In Brugge viert LEIF in West-Vlaanderen zijn 10-jarig bestaan met voordrachten over het ontstaan en de werking van de eerste LEIFpunten en van het Provinciaal Medisch Team. Naar aanleiding hiervan krijgt LEIF West-Vlaanderen uit handen van professor Wim Distelmans de LEIFtime Achievement Award.

'LEIF WVL heeft sinds zijn oprichting een indrukwekkend parcours afgelegd. Bovendien staat het model voor de diverse LEIFpunten die hierna doorheen Vlaanderen en Brussel het licht zagen', aldus professor Distelmans.

Deze mooie waardering geldt uiteraard voor iedereen die bij LEIF belangeloos werkt en ons moreel en financieel steunt.

In 2024 bouwen we traag en gestaag verder met de verdere uitbouw van zowel onze informatieve zitdagen en sensibiliserende evenementen als onze medische dienstverlening.

In het licht van de huidige overbevraging van ons Medisch Team onder leiding van dokter Luc Proot, dringt zich een stevigere samenwerking op met huisartsen, specialisten, palliatieve zorg en ziekenhuizen ten bate van de patiënten met urgente vragen.  Daar maken we in 2024 zeker werk van.

Ik wens u namens al de medewerkers voor 2024 een meer waardige wereld toe!

Met vriendelijke groet,

André Van Nieuwkerke, Voorzitter LEIF West-Vlaanderen